De 31-jarige tbs‘er uit de Pompekliniek in Nijmegen, die er woensdag vandoor ging tijdens een begeleid verlof, had geregeld dat er een vluchtauto klaarstond. De man nam in een winkel in de stad de benen. Zijn begeleider rende nog achter hem aan, maar de tbs‘er sprong bij iemand in een klaarstaande auto en verdween, zegt een woordvoerster van de Pompestichting, waar de Pompekliniek bij hoort. Donderdagmiddag was er overleg met het ministerie van Justitie over het incident. De ontsnapping leidt tot de vraag in hoeverre het tbs-systeem nog wel houdbaar is.

Advocaat Jan-Jesse Lieftink heeft nog maar weinig vertrouwen in het systeem. “Je ziet de afgelopen maanden incident na incident, die stapelen zich op in verschillende klinieken,” zegt Lieftink in Op1. Die incidenten concentreren zich niet rond één of twee locaties, maar over de gehele breedte zegt de advocaat.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Rapport

Lieftink verwijst naar een rapport van de inspectie van twee jaar geleden. “Dat rapport luidde de noodklok over de kwaliteit.” De advocaat verbaast er zich dan ook over dat er sinds die tijd maar weinig is veranderd. Volgens de advocaat is de tijd van praten voorbij en moet het systeem radicaal op de schop om weer effectief te kunnen zijn.

LEES OOK: Landbouw minister Adema: ‘Uiteindelijk zullen er minder boeren overblijven’

Door: Floortje van Gameren
Kijk op
https://wnl.tv/2022/12/02/tbs-systeem-dreigt-onhoudbaar-te-worden-het-aantal-incidenten-stapelt-zich-op/